Gezonde pim’s, pim koekjes of jaffa cakes

Wie kent ze niet: Pim koekjes, pimmetjes of ook wel Jaffa cakes genoemd.

Jarenlang zijn pim’s mijn favoriete koekje geweest. Helaas, want ik at het hele rolletje in één keer op. Bewust koop ik ze daarom niet meer, omdat de drang te hoog is… Beter niet eten, dan het hele rolletje. En met mate is iets wat heel moeilijk is bij mij, zeker bij die lekkere pimmetjes 😉

En daar ik de laatste tijd meer aan het koken en bakken ben, dacht ik: waarom eens gezonde versie maken van die pim koekjes? Zonder geraffineeerde suiker en met pure chocolade als topping.

Na enkele pogingen ben ik tot een lekker en gezonder pimmetje gekomen! Een heerlijke combinatie van chocolade met sinaasappelsmaak. pim koekjes

Wat heb je nodig?

  • Muffinvorm voor min. 12 muffins
  • Mengkom
  • Spatel
  • Steelpannetje
  • Garde
  • Platte schotel of diep bord

Ingrediënten:

Voor de bodem van de pim koekjes

  • 60 gram amandelmeel
  • 60 gram speltmeel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 groot ei
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 4 eetlepels ahornsiroop
  • Snuifje zout

Voor de gelei

  • Sap van 1 à 2 sinaasappels – ongeveer 140ml
  • 0,5 theelepel agar agar
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 3 druppels etherische olie sinaas

Afwerking

  • 100 gram chocoladedruppels puur 70,5%

Hoe maak je deze gezonde pim’s?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng het amandelmeel, het smeltmeel, wijnsteenbakpoeder en het snuifje zout.
  3. Klop in een andere kom het eigeel met de agave tot een luchtige massa.
  4. Smelt de kokosolie.
  5. Voeg het eimengsel, de kokosolie en de droge ingrediënten bij elkaar en meng goed.
  6. Doe een kleine eetlepel van het deeg in elk muffinvormpje en strijk open.
  7. Plaats in de oven voor ongeveer 12 minuten en laat afkoelen.
  8. Meng in een steelpannetje het sap van de sinaasappels met een halve theelepel agar agar, een eetlepel ahornsiroop en 3 druppels etherische olie sinaas.
  9. Meng met een garde en warm intussen op. Laat het geheel koken en wanneer het kookpunt is bereikt, giet dan uit op een platte schotel of een diep bord.
  10. Laat ongeveer 20-30 minuten opstijven in de koelkast.
  11. Wanneer afgekoeld, snij rondjes uit de gelei, iets kleiner dan de bodem van je koekje en beleg elke bodem met de gelei.
  12. Smelt de chocolade au bain-marie en lepel over de koekjes.
  13. Plaats de koekjes ongeveer 20 min in de koelkast.

Geniet ervan!

Recept gemaakt in opdracht voor De Notenshop

Share: