Ik was onlangs in een kookboek aan het bladeren en zag in een recept pindakaas oftwel te vervangen door zonnebloempitpasta. Oh? Daar had ik nog nooit van gehoord! Maar eigenlijk, waarom niet?
Ik lust geen noten of pindakaas en ging dus direct wat gaan opzoeken. Blijkbaar wordt zonnebloempitpasta verkocht in bio winkels en bestaat het meestal gewoon uit zonnebloempitten, olie en soms wat smaakmakers.
Aangezien ik het receptje heel graag wou maken, ging ik meteen aan de slag om mijn eigen zonnebloempitpasta te maken.
Je kan de zonnebloempitpasta dus gebruiken in recepten ter vervanging van pindakaas of je kan deze gebruiken als dip bij de apero of als hartig broodbeleg. Lekker met een topping van radijsjes of komkommer. Lekker fris!
Hoe maak je nu zelf de zonnebloempasta?
Vond je het lekker?
Zonnebloempitpasta
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gram zonnebloempitten
- 4 el olijfolie
- 2 el citroensap
- Grof zeezout
Instructies
- Rooster de zonnebloempitten in een pan op een zacht vuurtje. Blijf erbij en roer regelmatig zodat ze zeker niet aanbranden. Laat afkoelen.
- Voeg de afgekoelde zonnebloempitten toe in de blender, samen met de olijfolie, citroensap en het grof zeezout.
- Blenden maar! Het kan echt een hele tijd duren vooraleer de pitten hun olie afgeven, dus je zal toch wel wat geduld moeten uitoefenen eer je een echte pasta krijgt. Stop af en toe en maak de pasta los van de randen van de blender.
- Eerst krijg je een soort poeder, maar hoe langer je blend, hoe meer het op een pasta gaat lijken.