fbpx

Vlierbessensiroop – recept

6.7K

Ik ben fan van vlierbloesemsiroop, in zomerse aperitiefjes of gewoon met spuitwater. Maar evenzeer houd ik van vlierbessensiroop. Het is iets wat ik heb meegenomen uit mijn kindertijd. Een beetje nostalgie dus 😉

Vlierbessen hebben een reinigende en genezende werking. Goed om te drinken bij griep en verkoudheden. Het verlicht de ongemakken en versnelt het de genezing. Je kan dit doen door gewoon elke dag een soeplepel in te nemen, of voeg toe aan thee of gewoon met warm water. Of, drink het gewoon omdat het lekker is!

Wat heb je nodig om vlierbessensiroop te maken?

  • Vlierbessen
  • Rietsuiker
  • 1 kaneelstokje (ben je geen fan van kaneel, dan kan je dit weglaten, of enkele kruidnagels toevoegen)

De hoeveelheid van de suiker is afhankelijk van het aantal bessen. Voor dit recept had ik ongeveer 1 zak vlierbessen. Een klassiek winkelzakje zeg maar, zoals we die vroeger aan de kassa kregen. En daarbij 1 pak suiker. Bij het bereiden zal je het sap moeten afwegen, op basis daarvan kan je de hoeveelheid suiker berekenen, dit staat ook zo in het recept hieronder.

Recept vlierbessensiroop

Nog geen beoordelingen

Vond je het lekker?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Vlierbessensiroop

Instructies

  • Verwijder de rijpe bessen van de trossen. Gooi de groene en eventueel rotte bessen weg. De groene bessen kunnen giftig zijn.
  • Spoel de rijpe bessen goed af!
  • Neem een kookpot, vul met een laagje water en voeg de bessen toe. Kook (net tot aan het kookpunt) de bessen op een zacht vuurtje tot ze zacht en opengebarsten zijn en zodoende hun sap vrijgeven. Roer regelmatig.
  • Giet de bessen door een fijne zeef en duw al het vocht eruit.
  • Meet af hoeveel vocht je over hebt en voeg dezelfde hoeveelheid rietsuiker toe en breng aan de kook. Voeg ook het kaneelstokje toe. Laat niet volledig doorkoken, verminder het voor net voor het kookpunt.
  • Het vocht moet nu dikker worden tot een siroop.
  • Maak intussen glazen flessen of potten schoon die je goed kan afsluiten. Zorg ervoor dat de potten warm zijn, zodat het glas niet springt als je er de warme siroop in giet.
  • Bewaar je flessen op een donkere plaats. Na openen best in de koelkast bewaren. Na openen beperkt houdbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close