Vlierbloesemsiroop katapulteert me rechtstreeks naar mijn kindertijd. Bij mijn meme dronken we dat heel vaak, een beetje siroop en bruisend water. Feest!

Ik koop de siroop ook vaak, maar dit jaar maakte ik ze zelf. Naar het recept dat mijn meme in haar handgeschreven kookboekje had bewaard. 

Wat heb je nodig?

  • 50 vlierbloesemschermen
  • 2 bio citroenen 
  • 2 bio sinaasappels
  • 1-1,5 kilogram rietsuiker
  • 2 liter water

De vlierbloesemschermen moeten mooie bloemetjes bevatten en geen groene besjes, deze zijn giftig. Kijk goed om ze op het juiste moment van de bloei te plukken. 

Bereiding van de vlierbloesemsiroop

Neem een grote bokaal, voeg de vlierbloesem en de in stukken gesneden citroenen en sinaasappels in een pot en overgiet met 2 liter water. 

Dek de pot af en laat 1 à 2 dagen trekken. Zet op een koele plek.
De mijne stond eerst op de vensterbank (zie ook foto) maar daar stond die teveel in de zon.

Daarna filter je het sap door een fijne zeef of doek en doe je deze in een kookpot. Voeg 1 à 1,5 kilo rietsuiker toe en laat enkele minuten doorkoken. 

Hoe meer suiker, hoe dikker de siroop zal zijn. 

Vul daarna af in gesteriliseerde flessen of potten. 

Share: