Go Back
+ servings
5 van 1 beoordeling

Vlierbloesemsiroop

Servings 2 liter

Ingredients

  • 50 vlierbloesemschermen
  • 2 (bio) citroenen
  • 2 (bio) sinaasappels - optioneel
  • 2 kilogram suiker
  • 2 liter water

Instructions

  • Leg de vlierbloesemschermen na het plukken nog even buiten op een schaal, zodat eventuele beestjes kunnen ontsnappen. Leg ze niet in de zon en uit de wind. Wanneer de beestjes terug in de vrije natuur zijn, kan je beginnen aan je siroop.
  • Schrob de sinaasappel en de citroen zodat ze mooi proper zijn, want de schil ga je gebruiken. Snijd de sinaasappel en de citroen in schijfjes.
  • Neem een grote bokaal, voeg de vlierbloesem en de in schijfjes citroenen en sinaasappels in een pot en overgiet met 2 liter water.
  • Dek de pot af en laat 24u trekken. Zet op een koele plek.
    Mijn pot stond eerst op de vensterbank (zie ook foto) maar daar stond die teveel in de zon, dus uit het zonlicht plaatsen.
  • Daarna filter je het sap door een fijne zeef of doek en doe je deze in een kookpot. Voeg de suiker toe en laat enkele minuten doorkoken.
    Hoe meer suiker, hoe dikker de siroop zal zijn.
  • Vul daarna af in gesteriliseerde flessen of potten.

Notes

De vlierbloesemschermen moeten mooie bloemetjes bevatten en geen groene besjes, deze zijn giftig. Kijk goed om ze op het juiste moment van de bloei te plukken.
Je kan de siroop ook maken met enkel citroenen, dit is naar smaak. Het recept van mijn meme is mét de sinaasappels :-)