Thee weetjes & waarom je wellicht verkeerd je thee drinkt

5.6K

Gisteren was ik aanwezig bij een thee workshop georganiseerd door Or Tea.

Ik drink wel regelmatig een tasje thee of infusie maar eigenlijk ken ik er niet genoeg van. Tot voor kort had ik zelfs niet door dat infusies eigenlijk geen thee zijn.

De ideale gelegenheid dus om eindelijk eens iets te leren over thee.

We werden ontvangen door thee sommeliers Stijn en Niels. Twee sympathieke kerels die klaar stonden om onze smaakpapillen te verwennen.

Al meteen een goede start gemaakt, want voor de gelegenheid was de Sint langs geweest 😉

We kregen daarna 10 verschillende soorten thee te proeven, alsook een ijsthee. Ik moet eerlijk toegeven, de ene thee was al beter dan de andere… maar, smaken verschillen natuurlijk. Intussen kregen we een uitgebreide en zeer leerrijke uitleg over de soorten thee, het proces hoe thee gemaakt wordt, over het zetten van thee,…

Al snel werd duidelijk dat ik niet zo goed bezig ben. Enkele weetjes over thee en waarom je jouw manier van thee drinken het best veranderd:

  • Er bestaat maar één theeplant, van die plant komen alle soorten thee vandaan: groene thee, zwarte thee, witte thee, pu’er en oolong. De verschillen in deze thee hebben te maken met de manier waarop de blaadjes geplukt en bewerkt worden.
  • Net zoals bij wijn kan de smaak van thee verschillen door de bodem en locatie waar de theeplant staat.
  • Bij het drinken van groene thee geniet je van de anti-oxidanten die deze thee bevat. Gezond & perfect om te drinken in de ochtend.
  • De champagne onder de thee’s is echter de witte thee. Deze is de meest pure vorm. Bevat minder smaak maar zit wel boordevol anti-oxidanten, ijzer, mineralen en andere goede stoffen. Het is een zeer goede thee, al heeft al dat goeds ook wel een duurder prijskaartje.
  • De Engelsen voegen vaak melk toe aan hun thee, wat eigenlijk niet zo goed is, want hierdoor neutraliseer je de anti-oxidanten in je thee.
  • Pu’er thee helpt bij afslanken. Al is dat wel een groot woord. Je zal niet vermageren van enkel Pu’er thee te drinken. Het helpt wel bij de spijsvertering en het neutraliseert de vetten in je maag.
  • Theïne & cafeïne zijn dezelfde stoffen. Hoe zachter de thee, hoe minder theïne. Zwarte thee bevat het meest theïne, maar nog steeds 3x minder dan koffie.
  • Drink je graag ‘s avonds een kopje thee? Kies dan liever voor een infusie zoals camille.
  • Het zetten van de thee doe je best met water die een lage droogrest waarde hebben. Voorbeelden hiervan zijn Spa Reine & Mont Roucous.
  • Het water voor je thee heeft het best 80 graden. Eerst laten koken en daarna afkoelen is hierbij niet de juiste methode!
  • Als je het water te hoog kookt, haalt dit de zuurstof uit je water, bijgevolg worden de goede bouwstoffen niet opgenomen.
  • Honing in je thee doe je beter niet als je wil genieten van de goede stoffen in de honing. Dit omdat het hete water de goede stoffen uit de honing vernietigd. Je kan wel eerst je thee laten afkoelen (tot 45 graden) en dan pas de honing toevoegen.
  • Met 2 gram thee, kan je een liter thee drinken. Let wel, dit is van toepassing bij de echte zuivere thee. Niet met builtjes of zakjesthee!
  • Wanneer we hier spreken over builtjes of zakjesthee, dan hebben we het vooral over het de zakjes die erg gecommercialiseerd zijn, zoals bijvoorbeeld Lipton of Pickwick.
  • Over deze builtjes gesproken: deze bevatten fannings of dust, wat gebroken en verpulverde theeblaadjes. Ze zijn van een veel mindere kwaliteit dan de pure losse theeblaadjes en je geniet niet van de anti-oxidanten die verse thee wel hebben.
  • In builtjes of zakjesthee zijn vaak aroma’s of kleurstoffen toegevoegd.
  • Je hebt ook goede builtjesthee, zoals deze van Or Tea, deze zijn gemaakt van maïszetmeel en zijn gestikt met ongebleekt katoen. Bovendien bevatten deze builltjes dezelfde kwaliteit als de losse thee
  • Gebruik je losse thee, vermijd dan het gebruik van een thee-eitje. Hier zit de thee teveel samen geperst, waardoor je thee niet de kans krijgt om ten volle zijn smaak af te geven.

Kies dus voor een goede, kwaliteitsvolle thee, maar maak hem op de juiste manier, om de voordelen van thee te ervaren.

Bovendien zijn de bewaarpotten van Or Tea zeer leuk om gewoon uit te zetten. Veel leuker toch dan zakjesthee, niet?

or tea theeworkshop

Join the Conversation

  1. Marleen staes says:

    Echt een leerrijke uitleg over thee. De dozen zien er ook heel leuk uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close