fbpx

Fotografie: mijn materiaal & verhaal

2.2K

Mijn liefde voor fotografie

Wil je meteen weten welk materiaal ik gebruik? Klik dan hier en je scroll meteen verder naar onder op deze pagina om daar meer over te lezen.

Al van kinds af aan heb ik een grote interesse voor fotografie. Mijn vader had een spiegelreflex camera en dat boeide me enorm. Met deze analoge spiegelreflex, ja…eentje met filmrolletjes, zette ik mijn eerste stappen.

Super spannend, want je wist natuurlijk nooit of je foto zou geslaagd zijn. Best wel een enorm verschil bij de dag van vandaag, waar je meteen je foto te zien krijgt. Al had dat wel iets, die filmrolletjes binnen brengen bij de fotograaf en dan spannend afwachten tot je jouw foto’s mocht ophalen. Soms eens met teleurstelling, vooral in het begin. Maar al doende leert men 😉

Met mijn eerste centjes kocht ik al snel een eigen digitale camera, een basis modelletje. Maar al snel bleek dat niet genoeg. In een redelijk korte termijn kocht ik de ene camera naar de andere, tot ik eindigde met een DSLR camera en daar dan ook enkele jaren tevreden mee was. Het was duidelijk, een compact camera was niet m’n ding. Een DSLR daarentegen, daar kon ik me mee uitleven.

Op m’n 14 wou ik fotografie gaan studeren. Echter, het centrum voor leerlingenbegeleiding schoot dat idee keihard af. Niet slim genoeg, te zware richting. Ik ben nog steeds kwaad op ze daarvoor. En toen stond ik daar, niet weten dat ik ging studeren. Op m’n 16 koos ik voor informatiebeheer. Ik leerde er programmeren, websites maken (toen nog vanaf 0 – geen voor geïnstalleerde software, maar het echte codeerwerk. Daar bleek ik dan blijkbaar wel slim genoeg voor… logica 🤷‍♀️

Mijn fotografie stond toen echter op een laag pitje. Tot ik naar de hogeschool ging en Multimedia ging studeren. Toen had ik fotografie als vak. Weliswaar kleinschalig, maar mijn passie werd weer aangewakkerd.

Jammergenoeg stak het werkleven daar later opnieuw een stokje voor – geen tijd meer. De camera ging de kast in en kwam enkel nog boven bij familiefeestjes of reizen. Ik volgde nog een avondopleiding fotografie, maar tevergeefs… buiten de opleiding kwam de camera eigenlijk niet buiten wegens tijdsgebrek. Ik gebruikte m’n camera jarenlang zo weinig dat mijn feeling met mijn camera was verdwenen. Gemakkelijkheidshalve greep ik dan maar naar m’n iPhone.

En zo ontstond ook mijn liefde voor food fotografie. Zo’n 2 jaar geleden volgde ik een workshop foodfotografie bij A Spoonful of Happiness. Sindsdien heb ik de microbe weer te pakken en laat ik ze niet meer los! Na de workshop foodfotografie met smartphone volgde ik nog een online cursus bij Foodtographyschool, fotograferen met DSLR camera.

In het begin fotografeerde ik m’n food foto’s nog steeds met mijn iPhone, maar intussen maak ik 95% van m’n food foto’s met m’n DSLR camera.

Enkele dagen geleden maakte ik van 1 setup dezelfde foto. Eentje met DSLR camera en eentje met de iPhone. Mijn verbazing was toch groot als ik de foto’s naast elkaar zag. En ook die van jullie. Ik kreeg via Instagram redelijk wat vraag naar welk materiaal ik gebruik en of ik iets meer kon vertellen over hoe ik mijn foto’s maak.

Bij deze… de ideale gelegenheid om eens mijn materiaal in de spotlight te zetten.

Ik ben intussen opnieuw vertrouwd met m’n camera en moet op dat vlak niet meer zitten sukkelen. Zijn mijn foto’s dan perfect? Nee verre van! Technisch weet ik intussen wel hoe het werkt, maar ik kan nog veel leren op vlak van food styling & compositie. Dus tips over hoe je de beste food foto maakt, kan ik je niet geven, daar zijn andere specialisten voor. Maar tips over materiaal deel ik graag.

Mijn materiaal voor (food) fotografie

Camera en lenzen

De camera die ik gebruik is er eentje van Canon, alsook mijn lenzen. Eens een Canon lover altijd een Canon lover…?

Het toestel die ik gebruik is een Canon EOS 700D. Het is één van de instapmodellen van DSLR camera’s van Canon. Ik gebruik die intussen al enkele jaren en ben er nog steeds super tevreden van. Ik denk bijlange nog niet na over het kopen van een nieuw toestel. De 700D is intussen niet meer verkrijgbaar, maar zijn opvolger wel, de Canon 850D.

Lenzen

Mijn eerste lens die ik kocht samen met de body die ik nu heb is een veelzijdige lens, de Canon EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS. Een goeie lens die ik vooral gebruik om mee te nemen op reis of als ik niet gepakt en gezakt op stap wil met m’n camera.

Voor mijn food foto’s gebruik ik deze lens zo goed als nooit en gebruik ik 2 andere lenzen:

50mm lens – ook wel een portretlens genoemd, maar dus ook perfect voor food fotografie.
Zonder twijfel mijn meest gebruikte lens: Canon EF 50 MM F/1.8, de lens is super licht, heeft een laag F getal waardoor ze zeer lichtsterk is en je een mooie wazige achtergrond kan bekomen.
Door een laag diafragma getal te kiezen kan je een heel mooie wazige achtergrond bekomen, iets waar ik persoonlijk wel erg van hou. Zo zie je ook niet de harde lijnen tussen je backdrops.

100mm lens – eigenlijk een macro lens, maar ook inzetbaar voor food en zelfs portretfotografie.
De lens die ik heb is de Canon EF 100MM F/2.8 L USM IS MACRO. Ik kocht deze lens eigenlijk al lang geleden. Voordat ik met food fotografie bezig was ging mijn voorkeur naar natuurfotografie en macro fotografie, vandaar mijn keuze voor deze lens. Echter gebruik ik ze meer en meer voor food. De lens is best prijzig, maar het is echt een top lens.
Wie een beetje thuis is in Canon zal zien dat deze lens een rode ring heeft, dit is eigenlijk uit het professionele gamma van Canon. Je maakt er haarscherpe beelden mee tot mooi in detail.
Ik kies ervoor om deze lens te gebruiken als ik vaak maar 1 onderwerp in het groot in beeld wil brengen met veel detail, zoals bijvoorbeeld bij de foto hieronder.

UV Filters
Op elke lens heb ik ook een UV filter zitten. In principe doet dat niet veel, maar het is een goedkope filter en het zorgt voor een bescherming van je lens tegen vuil en krassen. Ik kan het iedereen sterk aanbevelen want je lens is best duur en het laatste wat je wilt zijn krassen rechtstreeks op je lens.

Statief en extra’s

Statief
Een tijdje geleden werd mijn statief gestolen. Ik had een SIRUI travel statief, een statief van slechts 1 kilo en 30cm ingeklapt. Een zalig statief!
Het model dat ik had was niet meer verkrijgbaar, maar ik kocht in de plaats deze: SIRUI T-025SK CARBON + B-00K
Deze weegt 800 gram en is opnieuw +/- 30cm lang als hij ingeklapt is.
Hij is gemaakt uit Carbon en daardoor extra stevig. Draagkracht 6kilogram, meer dan genoeg voor mijn camera en zwaarste lens. Er is een goedkopere gelijkaardige variant uit Aluminium, wat erg lijkt op degene die ik voordien had en dus ook echt een aanrader! Je kan deze hier vinden.

Je denkt nu misschien, waarom zo’n licht en klein statief? Eigenlijk omdat food fotografie een hobby is, net zoals ik graag ga reizen en ook op reis heel graag foto’s maak. Dan vind ik het zalig dat ik dit statief gewoon in m’n rugzak kan stoppen en niet scheef loop van al het gewicht. Dus voor mij een perfect multifunctioneel statief. Grote fan! En je krijgt ook levenslang garantie.


Horizontale arm
Een horizontale arm voor m’n statief is iets wat ik nog maar net heb gekocht. Bij veel statieven zit het er niet standaard op, dus ging ik op zoek naar een aparte arm die past op mijn statief (en eigenlijk de meeste statieven). Met die arm kan je eenvoudig flatlay foto’s maken, ideaal voor foodfotografie en productfotografie. Dan kan je ook nog eens je handen mee op foto zetten door de timer te gebruiken of een afstandsbediening (of combinatie van de 2)
De arm die ik heb gekocht is van hetzelfde merk als m’n statief, de SIRUI HA-77.

Smartphone statief
En toch haal ik nog m’n iPhone boven hoor. Vaak voor stories op IG, het maken van filmpjes, of wanneer ik me tevreden kan stellen met een gsm foto. Ook dan gebruik ik m’n statief, om m’n handen vrij te houden of om een leuke familiefoto te maken waar wél iedereen op staat. Dan gebruik ik dit hulpstukje:

JOBY GRIPTIGHT ONE MOUNT ZWART

Je hebt dus geen extra statief nodig voor je smartphone. Gewoon dit stukje op je gebruikelijk statief bevestigen en ready to go. Je kan dit stukje trouwens ook gebruiken op de horizontale arm.

Een behoorlijk lijstje maar één voor één zeer kwalitatief materiaal waar je jaren plezier van hebt.

Vragen? Drop een berichtje hieronder.

Nog wat foto’s kijken, hieronder een aantal van m’n foto’s, doorheen alle jaren, zowel food als natuur, reizen. Allen getrokken met een Canon DSLR camera.


Ps: niets is gesponsord. Wel bevat het artikel een aantal affiliate linkjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close