klaaskoeken! Het is toch weer (bijna) die tijd van het jaar.
Ik vind ze fantastisch lekker, eenvoudig met een beetje boter en een warme tas chocolademelk. Of met een sneetje jonge kaas. Zo eenvoudig maar toch zalig lekker.
Heel lekker van smaak door het gebruik van kaneel. Ik doe er lekker veel in omdat ik hier fan van ben. Maar je kan dit naar eigen voorkeur aanpassen. Ik deed er 1 theelepel in, maar wel met een goed hoopje 😉
Ja, dit recept bevat suiker, maar hé tis maar 1 keer per jaar Sinterklaas. En geloof het of niet. Ik heb al jaren geen klassieke suiker meer in huis, dus moest speciaal voor dit recept naar de winkel achter een pak suiker 😅
Wat heb je nodig om klaaskoeken te bakken?
- 500 gram bloem
- 125 ml lauw water
- 125 ml lauwe melk
- 1 ei voor het deeg en 1 als afwerking
- 70 gram suiker
- 7,5 gram zout
- 1 pakje verse gist (42 gram)
- 1 theelepel kaneel of naar smaak
- 1 zakje vanillesuiker
- Een vorm of groot glas om figuren uit te duwen
Dit is voor 1 bakplaat vol.
Bereiding
Verkruimel de verse gist in het water en laat een 10-tal minuutjes staan.
Neem een grote kom (bvb die van je keukenrobot) en doe daarin de bloem en het zout. Het zout doe je langs de zijkant van de kom.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de oplossing van water en gist in.
Doe er de melk, het ei, de suiker (gewone suiker + het zakje vanillesuiker) en kaneel bij.
Laat de keukenrobot nu 20 minuten kneden. Of wees sportief en kneed het deeg zelf 😉
Dek nu de kom af met een vochtige keukenhanddoek en zet op een warme plaats. Laat 30 minuten rijzen.
Haal het deeg daarna uit de kom en rol uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot zo’n anderhalve cm dikte en druk er de vormen uit.
Leg de vormen op een bakplaat met bakpapier en laat ze opnieuw rijzen gedurende 45 minuten.
Kluts het ei met een scheutje melk en bestrijk de klaaskoeken met het mengel.
Bak in de oven op 200 graden gedurende 10 à 12 minuten.
Smakelijk!