Avocado pit planten: een makkelijke manier

1.2K

Avocado’s zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ze kunnen ook dienen als een prachtige groene vriend in je huis. Met een beetje geduld en zorg kun je je eigen avocado plant kweken uit een avocado pit. In deze blogpost leer ik je stap voor stap hoe je je eigen avocado plant kan kweken.

Je avocado plant kweken in 6 stappen

Stap 1: De avocado pit heb je nodig dus start met het eten 😉

Het begint allemaal met een smakelijke avocado. Eet de vrucht op en bewaar de pit. Spoel de pit schoon om eventueel vruchtvlees te verwijderen.

Ben je op zoek naar lekkere recepten met avocado om daarna veel plantjes te kweken? Dan kan ik je zeker deze aanraden.

Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ze zitten boordevol voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, voedingsvezels en verschillende vitamines en mineralen. De avocado staat bekend om zijn positieve invloed op de gezondheid van het hart en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Goed, terug naar de plant 😉

Stap 2: De avocado pit voorbereiden

Wikkel de avocado pit in een vochtig keukenpapiertje en plaats het in een plastic zakje, bij voorkeur een ziplock zakje. Zorg ervoor dat het keukenpapier vochtig blijft, dus besproei het regelmatig met een plantenspuit. Dit creëert een vochtige omgeving waarin de pit kan ontkiemen.

Stap 3: De pit laten ontkiemen

Plaats het zakje op een warme plek in de zon en wacht geduldig. Na enkele weken zal er een barstje in de pit ontstaan, en zullen de eerste wortels tevoorschijn komen.

Stap 4: Plaats de wortels in water

Wanneer de wortels enkele centimeters lang zijn, kun je de pit verder laten groeien door deze in een glas water te plaatsen. Kies een glas of pot waar de pit gemakkelijk op de rand kan rusten, terwijl de wortels in het water hangen. Dit zal de wortels helpen groeien en sterker worden.

Heb je geen geschikt potje of is je pit te klein voor je pot, dan kan je ook een avocado germinator gebruiken. Je kan zo ook meerdere pitten in een grote kom water leggen.

Deze foto’s zijn genomen 4 maand na stap 1

Stap 5: Geduld en blaadjes

Geduld is hier echt nodig. Na verloop van tijd zullen de eerste avocado blaadjes verschijnen. Het is nu tijd om je jonge plant te verplanten in potgrond. Kies een geschikte pot en zorg ervoor dat de avocado plant voldoende zonlicht krijgt.

Foto links: 1 maand na stap 4 – Foto midden: 2 maand na stap 4 – foto rechts: nog eens 2 maand later

Stap 6: Verzorging van je plant

Je avocado plant zal blijven groeien met de juiste zorg. Zorg voor regelmatig water geven en voldoende zonlicht. Avocado’s zijn tropische planten, dus ze houden van warmte en vochtigheid.

Zorg ervoor dat de bodem niet droog wordt.

Het kan zijn dat de onderste bladeren wat bruine randen krijgen of geel worden. Het is zoeken tussen een balans van voldoende water en toch niet teveel.

Met veel geduld en liefde heb je een prachtige plant in huis waar je trots kan op zijn 🙂

avocado plant kweken

Dit is mijn plant na ongeveer 2 jaar

Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close