Zin in comfort food maar toch ook een gezond receptje? Dan is deze gepofte zoete aardappel iets voor jou. Bovendien weinig werk aan de voorbereiding en afwerking. Terwijl de zoete aardappel in de oven zit, kan je iets anders doen.
Gepofte zoete aardappel uit de oven is een gezond alternatief voor klassieke aardappelen. Dankzij de natuurlijke zoetheid en zachte textuur past het perfect bij zowel hartige als frisse toppings.
Ideaal als vegetarisch comfort food of als bijgerecht bij een salade of gegrilde groenten. Ook lekker met kip of zalm als je het niet vegetarisch wil maken.
Tips bij het recept
Variaties en extra toppings
Ik kies hier voor een topping van feta, kikkererwten, granaatappelpitjes en een yoghurtsausje. De granaatappel geeft het geheel een zeer frisse toets, laat deze dus zeker niet weg.
Maar wil je graag eens een andere variante van de gepofte zoete aardappel? Dan kan je ook dit eens proberen:
- Met hummus en geroosterde kikkererwten – Voor een extra crunchy en romige combinatie. Voor de geroosterde kikkererwten heb ik een filmpje op mijn instagram, dat kan je hier vinden.
- Met avocado en feta – De romige avocado zorgt voor een zachte smaakbalans.
- Met zwarte bonen en maïs – Een Mexicaanse twist die perfect past bij een pittige yoghurtsaus – voeg dan wat cayenne peper toe aan het yoghurt sausje.

Gaartijd
De gepofte zoete aardappel moet ongeveer een uurtje garen. Heb je geen tijd of geen geduld, dan kan je deze tijd verkorten.
Je kan de zoete aardappel halveren en met de snijkant naar beneden op een bakplaat leggen. Hierdoor verkort je de oventijd naar 30-40 minuten op 200°C. Een andere optie is om de zoete aardappel eerst 5-7 minuten in de microgolfoven te garen en daarna in de oven verder af te bakken voor een lekkere textuur.
Je weet dat de zoete aardappel gaar is als je er met een mes in prikt en er moeiteloos doorheen glijdt.

Vond je het lekker?
Gepofte zoete aardappel met kikkererwten en feta kaas
Ingrediënten
- 4 Zoete aardappels
- 1 klein blik Kikkererwten
- 100 gram Feta kaas
- 50 gram Granaatappelpitjes
- 100 gram Natuuryoghurt
- 2 tl Paprikapoeder
- 2 tl Limoensap
- Platte peterselie
- Peper & zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de zoete aardappel grondig en dep ze droog. Prik enkele gaatjes in de zoete aardappel met een vork.
- Wrijf ze daarna in met wat zonnebloemolie en wikkel elke zoete aardappel in aluminiumfolie. Laat wat ruimte en wikkel dus niet té straks. Zorg dat de folie overal goed gesloten is.
- Plaats in de oven voor 50 à 60 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van je zoete aardappel. Ik gebruikte zoete aardappels van ongeveer 250 gram per stuk en ze zaten een uurtje in de oven.
- Meng intussen de kikkererwten met 1 theelepel paprikapoeder.
- Laat de feta uitlekken en verkruimel.
- Maak alvast het yoghurt sausje. Meng hiervoor de natuuryoghurt met 1 theelepel paprikapoeder, zwarte peper en 2 theelepels limoensap.
- Haal de zoete aardappel uit de oven als deze gaar is.
- Haal ze uit de aluminiumfolie en snij elke zoetedaardappel langs de lange kant doormidden. Snij ze niet helemaal open, zodat beide helften nog aan elkaar hangen.
- Vul daarna op met de kikkererwten en feta; kruid af met peper en zout en zet nog een 10 tal minuutjes in de oven.
- Werk nadien af met de granaatappelpitjes en de platte peterselie.
Maak je deze gepofte zoete aardappel ook eens?
Tag mij op sociale media (@innersparkle.be op Instagram of Innersparkle op Facebook). Ik zie graag jullie resultaten en ik feature je foto op mijn stories.