Minder moeten en meer genieten. Hoe doe je dat?

2.3K

Minder moeten… ik had er een tijdje geleden al over gesproken. Toen had Catherine tijdens een workshop vertelt dat we beter eens proberen om minder te spreken in termen van ‘moeten’. Ook gisteren las ik het 4de boek van Sandra Bekkari en ook daar stond een stukje vermeld over “minder moeten”.

Als je er op let, dan zeg je best vaak ‘moeten’. Let er maar eens op voor een paar dagen, je zal zien hoe vaak je het gebruikt.

We lijken allemaal zoveel te moeten, maar wat wil je echt?

 • Ik moet nog gaan sporten
 • Ik moet mijn huis poetsen
 • Ik moet nog het eten maken en mijn ontbijt voorbereiden
 • Ik moet het gras afrijden
 • Ik moet nog een volle wasmand strijken
 • Ik moet naar een feestje
 • … enzovoort.

Herkenbaar?

Sta er eens bij stil hoe vaak je dit zegt en denk dan ook even na of dat echt wel “moet”. Moet jij je huis poetsen? Of wil je dat? Omdat jij het graag proper hebt? Of doe je het voor anderen die bij je langs komen? Als je er vandaag geen zin in hebt, dan kan het even goed morgen, of overmorgen… zoals jij het wilt. Doe het vooral voor jezelf.

Moet jij gaan sporten? Wie verplicht je om te sporten? Of ga je graag gaan sporten? Doe alleen dingen die je echt wilt. Ga je elke week lopen omdat het ‘moet’, maar loop je eigenlijk niet graag? Kies dan iets anders wat je wel graag doet.

Moet jij echt naar dat feestje? Misschien kan je vriendelijk bedanken en heb je wat me-time nodig? Daar is niets mis mee.

Als je altijd allerlei dingen tegen je zin moet doen, dan wordt je daar echt niet blij van. Doe waar jij van geniet, waar jij blij van wordt.

Tips om minder te moeten

 • Maak een lijstje en schrap meteen wat niet of minder belangrijk is

Maak een lijstje met alle dingen die je moet doen. Probeer nadien al meteen te schrappen wat eigenlijk niet of minder belangrijk is én vooral, dingen die je moet omwille van iemand anders.

Bijvoorbeeld: moet jij je gras afrijden omdat de buur anders commentaar heeft? Moet jij naar de kapper omdat iemand een opmerking maakte over je kapsel? Moet jij je huis poetsen omdat je moeder anders kritiek geeft op je?

Al deze dingen kan je meteen schrappen! Laat enkel de dingen staan die je zelf wilt.

 • Wees tevreden met wat je hebt

Door steeds meer te willen, ga je uiteindelijk ook steeds meer dingen moeten. Het zijn dingen die je vaak jezelf oplegt, of die je worden opgelegd door de maatschappij. Door meer te willen, wordt de druk hoger. Leer om tevreden te zijn met wat je hebt, en probeer om niet steeds meer te willen. Kijk even voor jezelf wat je echt wilt en volg je hart hierin.

 • Maak keuzes

Sommige periodes lijkt het alsof we overal heen moeten. Uitnodigingen van feestjes, events, de opening van een leuke bar… Veel mensen willen niets missen – het is zelfs een angst om dingen te missen, anderen durven geen nee te zeggen of sommigen vinden dat men moet gaan, gewoonweg omdat dit “moet”.

Wat bij jou ook de oorzaak is, probeer hier een evenwicht in te vinden, zodat je agenda niet overvol raakt en je tijd hebt voor jezelf.

 • Laat je perfectionisme achterwege

Perfectionisme is voor mij heel herkenbaar. Je wilt alles tot in de puntjes afgewerkt hebben. Dat kan je stress opleveren, en het kost ook veel tijd. Probeer af en toe eens vrede te nemen met hoe het is. Je zal je achteraf nog zo goed voelen als je leert om vrede te nemen met ‘goed is goed genoeg’ in plaats van ‘perfect’.

Minder moeten, meer genieten

Ik hoop dat bovenstaande tips je zullen helpen. Voor mij zijn ze alvast een goede hulp. Probeer meer te genieten van het leven, en wees je bewust van de kleine dingen die je blij maken.

Naast een lijstje van alles wat je ‘moet’, kan je gerust ook een lijstje maken van alles wat je leuk vindt, waar je gelukkig van wordt, me-time, kleine dingen… Als je geen zin hebt in iets dat ‘moet’, doe dan gewoon iets van dit lijstje. Je zal er nog zo blij van worden.

Veel succes!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close