Eenvoudige broodpudding (zonder geraffineerde suikers) – recept

Hier wordt weinig brood gegeten, als we dan al eens een brood in huis halen, is vaak de helft al hard om gewoon te eten. Omdat ik niet graag eten weg gooi, maakte ik van het oude brood een eenvoudige broodpudding. Helemaal niet veel ingrediënten nodig, vaak heb je standaard alles in huis als je regelmatig bakt. Eenvoudig, lekker en gezond – zonder geraffineerde suikers. Als zoetmiddel gebruik ik honing. Ik gebruik standaard weinig zoetmiddelen, in deze broodpudding gebruik ik dan ook maar 2 eetlepels. Ben je een zoetemond, dan kan je gerust een lepeltje extra toevoegen.

gezonde broodpudding

Wat heb je nodig?

  • 300 gram oud brood (liefst volkoren brood)
  • 4 eitjes
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 vanillestokje
  • 400ml melk
  • 75 gram rozijnen (kan je weglaten als je dit niet lust)

eenvoudige broodpudding

Hoe maak je deze eenvoudige broodpudding?

  • Snij het vanillestokje doormidden in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Voeg toe aan de melk en verwarm de melk op een zacht vuurtje.
  • Scheur het brood in kleine stukjes en overgiet met de warme melk. Hou een klein beetje melk over en laat daar de rozijntjes in wellen zodat ze zacht worden.
  • Laat een half uurtje staan.
  • Afhankelijk van hoe oud het brood is kan je iets meer of minder melk nodig hebben.
  • Klop de eitjes los en voeg toe aan het broodmengel. Voeg vervolgens de honing, kaneel en de rozijntjes toe en roer goed.
  • Giet in een silicone of ingevette vorm en bak ongeveer 1 uur op 170 graden.

Smakelijk!

Tip: Je kan deze broodpudding zonder schuldgevoel eten als een snel ontbijt of als tussendoortje. Ik vries dit soms in, reeds in sneetjes. Als het dan even snel moet gaan, kan ik makkelijk de hoeveelheid uithalen en neem ik deze mee als snel ontbijt naar het werk.

Share: