fbpx

Brookies, heerlijk smeuïge brownies & chewy chocolate chips cookies in één

6.4K

Vanaf nu moet je niet meer kiezen tussen brownies en cookies want met deze brookies eet je ze allebei!

Brookie?

De naam “brookie” komt van de samenvoeging van de Engelse woorden brownie en cookie. Dit baksel heeft het beste van beide werelden: de smeuïge, fudgy textuur van een brownie met de krokante buitenkant en chewy smaak van een chocolate chip cookie. Say what!?

Hoe ziet een brookie eruit?

Een brookie heeft meestal twee lagen:

  • Brownielaag: De onderste laag is vaak de brownie, vol chocolade en smeuïgheid.
  • Cookielaag: Bovenop komt een laag cookie-deeg, meestal met stukjes chocolade.

Hoe worden de brookies gemaakt?

Om de brookies te maken maak je 2 aparte degen. Eén deeg voor de brownies en één deeg voor de chocolate chip cookies. Je bakt ze wel samen! Doordat je de twee degen samen bakt, is de baktijd wel wat langer dan de aparte recepten.

In mijn recept gebruik ik een vierkante vorm van 24 x 24 centimeter. Het is belangrijk dat je vorm de juiste grootte geeft om ook de juiste baktijd te weten. Je kan experimenteren met een grotere of kleinere bakvorm, maar probeer toch zo goed mogelijk aan te sluiten bij het volume van de 24 x 24cm bakvorm. Je wil namelijk dat de brownie nog lekker smeuïg is vanbinnen en niet droog gebakken is.

Experimenteren?

Eenmaal bekend met de basis, zijn er heel wat manieren om je eigen draai te geven aan de brookie:

  • Brookie met karamel swirl: Wil je het nog wat zoeter, extra decadent? 😉 Voeg karamelsaus toe aan het brownie-deeg, lekker romig en zoet.
  • Zeezout: Strooi een beetje zeezout over de brookie
  • Brookie met noten: Voeg walnoten, pecannoten of amandelen toe voor een crunchy bite, dit in plaats van de chocolade, of gewoon als extra.

De brookies bewaren

Met onderstaand recept maak je zo’n 16 brookies. Ze blijven enkele dagen goed in een luchtdichte doos, maar heb je er toch teveel, ook al zijn ze onweerstaanbaar 😅? Dan kan je ze ook bewaren in de diepvries. Verpak elke brookie in huishoudfolie en bewaar ze daarna in een ziplock zakje of goed afgesloten doos. Zo kan je ze nadien één per een uit de diepvries halen en laten ontdooien op kamertemperatuur.

Het recept voor smeuïge & chewy brookies

5 van 1 beoordeling

Vond je het lekker?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Brookies, de combinatie van brownies en cookies

Een brookie is een hemelse combinatie van 2 lagen gebak: onderaan heb je een heerlijk smeuïge brownie laag en bovenaan een krokante, chewy laag van chocolate chip cookies.
porties 16 stukken
Bereidingstijd 45 minutes
Kooktijd 40 minutes
Totale tijd 1 hour 25 minutes

Ingrediënten

Voor het brownie beslag

  • 130 gram donkere chocolade
  • 2 eieren M
  • 115 gram ongezouten boter
  • 215 gram witte basterdsuiker
  • 90 gram bloem

Voor het cookies beslag

  • 250 gram bloem
  • 1/2 tl baksoda of anderhalve tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 170 gram gesmolten boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram witte suiker
  • 1 el vanille extract
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • 175 gram donkere chocolate chips of gehakte chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden celsius, hetelucht stand.

Brownies

  • Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie op een zacht vuur. Roer regelmatig, zodat de chocolade niet te heet wordt.
  • Wanneer de chocolade en boter volledig gesmolten zijn, haal de kom van het vuur en voeg de suiker toe. Roer goed tot de suiker is opgenomen en begint op te lossen.
  • Voeg daarna de bloem toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg als laatste de eieren toe en meng opnieuw tot een glad geheel.

Cookies

  • Zeef de bloem, baksoda en het zout boven een kom en roer alles goed door elkaar.
  • Meng in een tweede kom de gesmolten boter en de suiker tot een glad mengsel.
  • Klop het vanille-extract, het ei en het eigeel tot een licht en romig geheel en voeg dit toe aan het botermengsel.
  • Voeg nu het bloemmengsel toe en roer alles goed door elkaar. Spatel vervolgens de stukjes chocolade erdoor.

Brookies

  • Neem je bakvorm en leg hierin bakpapier. Stort eerst het browniedeeg uit, bedek daarna met het cookie deeg.
  • Bak gedurende 40 minuten. Hou er rekening mee dat als je een andere vorm gebruikt, je brookies misschien wat langer of korter moeten bakken.
Gerecht: Dessert, Tussendoortjes, Zoetigheden

Heb je de brookies gemaakt en geproefd? Laat me weten wat je er van vindt!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?
★★★★★

Meer inspiratie en recepten zoals deze brookies?

social shareVolg mij op Instagram @innersparkle.be voor meer inspiratie en snelle, eenvoudige recepten.

Join the Conversation

  1. 5 stars
    Zijn super lekkere koekjes 😋

5 from 1 vote

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close