Petit-beurretaart (zonder koffie) – recept

15.8K

OK, geen gezond recept deze keer, maar wel super lekker. En, nostalgie ten top, deze petit-beurretaart. Ik heb ze tal van keren gemaakt als kind, samen met m’n meme, maar ook heel vaak met m’n mama.

Het was nu echt jaren geleden dat ik deze nog eens maakte, dan smaakt dit nog zo lekker. Ik haalde het receptenboekje van meme uit de kast om haar recept van crème au beurre te maken en ging aan de slag.

Petit beurre taart of koekjestaart?

Petit beurre taart, ook wel koekjestaart genoemd, is een heerlijke zoete taart die zijn oorsprong heeft in België en Nederland. De taart bestaat uit laagjes van petit beurre koekjes, die zijn belegd met creme au beurre, botercrème. De taart wordt vaak afgestreken met deze creme en vervolgens afgewerkt met hagelslag. Dit geeft de taart een lekkere zoete smaak en maakt het een populair dessert. De taart kan perfect geserveerd worden voor elke gelegenheid. Of het nu gaat om een familie verjaardag of een feestje, deze taart is altijd een succes.

petit-beurre-taart recept
Taartschaal Binkies.be
5 van 4 beoordelingen

Vond je het lekker?

Klik op de sterren om het recept te beoordelen

Petit-beurretaart (zonder koffie)

Heerlijke petit-beurretaart zonder koffie, in de plaats daarvan wordt melk gebruikt.
porties 6
Bereidingstijd 30 mins
Tijd om op te stijven 1 hr

Benodigdheden

  • Keukenrobot of mixer

Ingrediënten

  • 1 pak Petit-beurre koekjes
  • 250 gram Boter
  • 200 gram Bloemsuiker
  • 1 pakje Vanillesuiker
  • 1 ei (Large)
  • 1 kopje Melk
  • Hagelslag

Instructies

  • Maak eerst de crème au beurre of botercrème. Zorg dat je de boter op voorhand op kamertemperatuur laat komen. Meng de boter met de bloemsuiker en de vanillesuiker. Dit gaat het makkelijkste met een keukenrobot.
  • Als je een homogene massa hebt, voeg dan de eierdooier toe en meng opnieuw.
  • Klop het eiwit op tot een stevige massa en voeg je daarna toe aan de botercrème. Meng goed tot alles een mooi geheel is.
  • Neem nu een bord of schotel en leg hierop 1 laag droge koekjes. Zo start je met een vaste basis en krokant koekje voor de bodem van je taart. Je kiest zelf hoeveel koekjes je in de rij legt, bijvoorbeeld 2×3 koekjes.
  • Smeer daarna een laagje botercrème op de koekjes. Dit gaat voor de eerste laag wat moeilijk omdat de koekjes los liggen, maar nadien gaat het makkelijker. Even wat prutswerk dus 😉
  • Dompel daarna telkens een koekje onder in koude melk en bouw zo laagjes. Doe dit koekje per koekje en slechts heel kort. Anders gaan de koekjes snel breken. Als je de volledige laag gebouwd hebt, smeer je opnieuw een laagje botercrème op de koekjes. Maak zoveel laagjes als je maar wilt en rond af met een laag botercrème bovenaan de koekjes en aan de zijkant van de taart.
  • Bestrooi daarna met hagelslag naar wens.
  • Laat de petit-beurre taart een uurtje opstijven in de koelkast. Smakelijk!
Gerecht: Dessert
Zoekwoord: Taart

Variaties voor de boter creme, zo krijg je een andere variant van de petit beurre taart

  1. Creme au Beurre vanille: Voeg een eetlepel vanille-extract toe aan de basisbotercrème, voor een heerlijke vanille smaak.
  2. Creme au Beurre chocolade: Voeg 2 eetlepels cacaopoeder toe aan de basisbotercrème voor een chocolade smaak.
  3. Creme au Beurre koffie: Voeg een eetlepel instant koffiepoeder toe aan de basisbotercrème voor een koffie smaak.

Maak je deze petit-beurretaart zonder koffie ook eens?

social shareLaat een reactie achter onder dit recept, of tag mij op sociale media (@innersparkle.be op Instagram of Innersparkle op Facebook). Ik zie graag jullie resultaten en ik feature je foto op mijn stories.

Join the Conversation

  1. Marijke says:

    5 stars
    Dankjewel om het recept van je meme te delen … pure nostalgie …. mijn mama maakte die vroeger ook dikwijls.
    Die ga ik volgende week eens voor haar maken …

    1. innersparkle Author says:

      Graag gedaan Marijke. Dit is inderdaad pure nostalgie hé. Veel plezier met het maken van je taartje.

  2. Petra Va Isacker says:

    Hallo, Oma haar recept is heel lekker, heb er echter minder suiker ingedaan. voor de eerste laag doe ik onderaan de koekjes een klein toefje botercreme, zo blijven ze mooi liggen en geen gedoe.

    1. innersparkle Author says:

      Dat is een zeer goede tip voor de eerste laag! Bedankt voor je reactie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




Close
Innersparkle © Copyright 2022. All rights reserved.
Close