Als ik de keuze krijg tussen fruittaart of chocoladetaart, dan weet ik eerlijk waar nooit welke ik ga kiezen. Het liefst eet ik ze alletwee 😉 maar deze chocomoussetaart zou ik toch zeker nooit aan mijn neus laten voorbij gaan. Ik maakte de taart intussen al meerdere keren en ze is ZO lekker.
Gebruik voor deze chocomoussetaart een springvorm om makkelijk te kunnen ontvormen
Ik gebruik voor deze taart een kleine springvorm van 18 centimeter. Ik verkies een kleine vorm omdat dit best wel een goed vullende taart is. Wil je liever een grotere (of kleinere) vorm gebruiken, reken dan even de ingrediënten om aan de hand van onderstaande tabel.
Bakvorm omrekenen
16cm | 18cm | 20cm | 22cm | 24cm | |
---|---|---|---|---|---|
18 cm | x 0,79 | – | x 1,23 | x 1,49 | x 1,78 |
Wat je dus doet is de ingrediënten vermenigvuldigen met het getal wat bij de maat staat van jouw bakvorm. Gebruik je dus en bakvorm van 22cm dan heb je voor de chocomoussetaart 149 gram chocolade nodig.
Bak tussen de 15 en 20 minuten als je een grotere vorm gebruikt.
Het recept van deze chocomoussetaart
Vond je het lekker?
Chocomoussetaart
Benodigdheden
- 1 Springvorm van 18cm Ik heb deze set, met verschillende maten
Ingrediënten
Voor de taart
- 100 gram Pure chocolade
- 80 gram ongezouten roomboter
- 120 gram suiker pas op, je hebt één keer 35 gram en één keer 85 gram nodig
- 20 gram pure cacaopoeder
- 4 eieren
Voor de topping
- 40 gram Pure chocolade
- 8 gram roomboter
- 40 gram karamelpasta
- 40 ml slagroom
- crisp chocoladebolletjes optioneel
Instructies
Chocomoussetaart
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Beboter en bebloem je bakvorm, zowel de onderkant als de zijkanten.
- Smelt de chocolade au bain marie, samen met de boter. Roer regelmatig en zorg ervoor dat de chocolade niet te warm wordt. Je kan best even voelen met je vinger, het mag niet warm aanvoelen.
- Splits de eitjes en doe de eierdooier en het eiwit in 2 aparte mengkommen.
- Klop de eierdooiers op samen met 85 gram van de suiker. Klop dit op totdat je een lichtgele massa krijgt.
- Voeg dit mengsel toe aan de chocolade, samen met het cacao poeder.
- Klop de eiwitten stijf samen met de overige suiker (35 gram) en meng de opgeklopte eitwitten met een spatel voorzichtig onder het chocolade mengsel.
- Doe het beslag in je bakvorm en bak ongeveer 15 minuten. De binnenkant van de taart zal zacht blijven, dat is normaal.
Topping van de taart
- Smelt de chocolade au bain marie, samen met de boter en meng opnieuw goed en zorg ervoor dat de chocolade niet te warm wordt.
- Zet de chocolade van het vuur en voeg de karamelpasta toe, meng goed.
- Voeg nu de slagroom toe en meng opnieuw.
- Laat eventjes afkoelen en giet daarna de ganache op de afgekoelde taart. Strijk glad met de achterkant van een lepel.
- Werk eventueel af met chocoladeballetjes
Het recept is een mix van een recept van Hap & Tap en José van den Dungen. Bedankt voor de inspiratie!