Kwarkcake
Deze kwarkcake is smeuïger dan een gewone cake en heel eenvoudig om te maken. Het gebruik van kwark zorgt voor een zachte, vochtige textuur en geeft de cake een lichte, frisse smaak. Kwark zorgt ervoor dat de cake vochtig blijft zonder te vet te worden.
Eenvoudig om te maken
In principe meng je alle droge ingrediënten met elkaar, alle natte ingrediënten en roer je dan alles om tot je geen brokjes meer hebt.
Deze versie maakte ik met appel, zowel stukjes appel in de cake als appel bovenop de cake, maar je kan gerust variëren met andere soorten fruit, zoals peren of bessen.
Plaatcake
Een plaatcake is een platte cake die wordt gebakken op een bakplaat in plaats van in een traditionele cakevorm, waardoor hij sneller en gelijkmatiger gaart. Ik vind het ook mooier om de appeltjes bovenop de cake te schikken.
Je kan deze cake ook in een gewone cakevorm bakken, maar dan is de gaartijd iets langer. Controleer of de cake gaar is door een prikker te gebruiken. Als de prikker schoon uit de cake komt is de cake gaar.
Het recept van deze kwarkcake met appel
Vond je het lekker?
Appel kwark plaatcake
Ingrediënten
- 200 gram bloem
- 175 gram kristalsuiker
- 1,5 tl bakpoeder
- 200 gram volle kwark
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram gesmolten boter
- 1 snufje zout
- 3 à 4 appels afhankelijk van de grootte
Instructies
- Schil de appels en snijd driekwart in blokjes en de rest in halve maantjes.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed een platte bakvorm (ongeveer 25 x 35 cm) met bakpapier.
- Klop de eieren, kwark, vanille-extract en een snufje zout goed door elkaar.
- Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Voeg de natte ingrediënten toe en roer tot het mengsel al een beetje gemengd is. Giet vervolgens de gesmolten boter erbij en meng met een garde totdat er geen klontjes meer zijn, maar niet langer dan nodig.
- Voeg de blokjes appel toe en roer kort door.
- Giet het beslag in de bakvorm en verdeel de dunne plakjes appel gelijkmatig over het beslag.
- Bak de cake in het midden van de oven tot deze goudbruin en gaar is, ongeveer 30 tot 40 minuten. Prik met een prikker in de cake; deze moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en laat verder afkoelen op een rooster.
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
★★★★★
Meer inspiratie en eenvoudige recepten zoals deze appel kwarkcake?
Volg mij op Instagram @innersparkle.be voor meer inspiratie en snelle, eenvoudige recepten.